Prijateljstvo

Lekcije za Nivo-2 Indeks

Nivo -2 Lekcija -24

Prijateljstvo

(MAITRI BHAVANA)

Otac: Rameš, da li voliš svoje drugove?

Rameš: Tata, svako voli svoje drugove .

Otac: Zašto?

Rameš: Zato jer svi prijatelji vole jedan drugog.Ako moji drugovi misle da mi treba pomoć, oni će mi pomoći .Tata,hoćeš li me naučiti kako da steknem još prijatelja ?

Otac: Sine, ti voliš one koji ti pomažu i koji te vole .Slično tome,druga deca traže pomoć i ljubav.Kada sretneš decu u školi ili komšiluku , treba da budeš ljubazan prema njima.Onda će oni postati tvoji prijatelji . Nije uvek neophodno da nekome pomogneš da bi taj neko postao tvoj prijatelj . Čak ako ih i samo hvališ za ono što su dobro uradili , možeš steći prijatelje . Netreba nikog da ogovaraš , i netreba da budeš ljubomoran na nikoga . Uvek moraš da misliš dobro svakome .

Ako vidiš dete iz komšiluka koje je tužno i neraspoloženo , trebaš ga umiriti i ponuditi mu svoju pomoć . Ako školski drug ima loše ocene u školi treba da mu ponudiš svoju pomoć kako bi popravio ocene . To su neke stvari koje će ti pomoći da stekneš još prijatelja . Ali moraš biti pažljiv kada stičeš prijatelje .

Rameš: Tata, na čega treba da pazim?

Otac: Trebaš da paziš pri izboru prijatelja . Na primer,neželiš da imaš prijatelje koji koriste drogu,koji su nasilni,ili koji su uobraženi .Netrebamo mrzeti takve osobe, ali netreba ni da se sprijateljujemo sa njima . Trebamo se držati podalje od ljudi sa lošim navikama .

Rameš: Možeš li mi reći kakav je dobar drug ?

Otac: Dobar drug pomaže svom drugu u nevolji . On voli i poštuje svoje prijatelje . On ceni dobro obavljen posao svojih prijatelja i kada god ima žansu on ih hvali . Dobar drug drži svog druga dalje od loših postupaka. On podržava samo one stvari koje su povoljne za druge . Dobar drug nema tajni pred prijateljima . Dobar drug oprašta drugima njihove greške . On svima želi dobro . Dakle, budi siguran da si ti takav i drži se društva dobrih prijatelja .

Rameš: Hoću, oče. Potrudiću se da budem svima dobar drug ..

Pitanja:

  1.  Šta znači prijateljstvo?
  2. Koje stvari možeš preduzeti da bi stekao višeprijatelja ?
  3. Kakve prijatelje želiš da imaš?
  4. Koje su osobine dobrog druga?