Velikodušni Lakšmiben

Lekcije za Nivo-1 Indeks

Nivo -1 Lekcija -21

Velikodušni Lakšmiben

Ovo je priča o istinitom događaju koji se desio pre oko osam stotina godina.

Jednog dana, u gradu Karnavati, tužan i snužden posetilac je sedeo ispred praga Đain upašraje . Bio je siromašan , tržeći utočište .Sledio je religiju Đaina .

Tog dana , kao i obično , jedna Đain šravaka po imenu Lakšmiben je došla u upašraju.Nakon što je završila njene rituale ,dok je napuštala Upašraju , spazila je posetioca.Srdačno ga je upitala ” Nisam te nikada videla ovde . Dolaziš li sa strane ? ” Čovek je odgovorio , ” Da gospođo,dolazim iz Rađastana.”

Ona upita , ” Jesi li sam ? ”

” Ne , tu sam sa mojom decom.”

” Šta te je dovelo ovde ?”

” Tražim posao.”

“Oh!!!” Lakšmiben pomisli na moment a onda upita ,

“Kako se zoveš?”

“Uda.”

“Gde si odseo?”

“Nisam našao prebivalište.”

“Ne brini brate , već pođi sa mnom.Moja kuća je tvoja kuća, možeš neko vreme ostati kod mene. Daću sve od sebe kako bih ti pomogla.”

Uda je iznenađeno slušao ovu velikodušnu i ljubaznu damu . Imao je vrlo visoko mišljenje o ovom mestu gde su ljudi velikodušni čak i prema strancima . Uda se osećao bolje i pomislio je kako ima sreće .

On i deca pođoše sa Lakšmiben ka njenoj kući. Ona im dade hranu i smesti ih u jednu od njenih praznih kuća. Dok je tu boravio,Uda je polako počeo da štedi novac radeći tesko.Nakon nekog vremena počeo je da razmišlja o nekim popravkama stare kući u kojoj je boravio.

Otišao je do Lakšmiben i zatražio dozvolu da započne popravke.Ona mu odgovori da mu je već poklonila kuću i da on može da radi sa kućom šta god želi. Uda se oseti zahvalnim i potom obavi neophodne popravke u kući.

Ipak , nakon par meseci star kuća se srušila.Uda stoga odluči da je ponovo sazida i započe kopaje temelja.Dok je kopao pronađe vredno blago skriveno u zemlji. Uda je verovao da blago pripada Lakšmiben jer je to ipak njena kuća.Stoga on ode do Lakšmiben i ponudi joj blago. Međutim, Lakšmiben je u stvari bila sama boginja Lakšmidevi ( boginja blaga ) u srcu .Ona odbi ponudu i reče , ” Šalip se ? To više nije moja kuća . Dala sam ti je još davno pre. Zato, kakve veze ja imam sa tim ? ”

Uda se trduio da je nagovori ali Lakšmiben se nije predomislila.Nije čak ni dodirnula blago. Najzad , Uda se vrati nazad sa blagom. Sad, Uda više nije bio siromašan. Postade Udajan Šeth.

Lakšmiben je vredna hvale. Imala je vrlo velikoušno srce. Mada je bila prosečna žena , pomogla je drugom a da nije tražila ništa za uzvrat.Dala je jednu od svojih kuća strancu ,jer je on pripadao istoj religiji kao i ona.Nije čak ni pomislila da zadrži ponuđeno blago.

Velikodušnost je velika vrlina i to je znak istinskog religijskog osećaja. Lakšmiben će biti zapamčena po njenoj velikodušnosti. Moramo pokušati da budemo velikodušni kao ona.

Pitanja:

  1. Gde je sedo stranac?
  2. Koju religiju je sledio?
  3. Ko ga je primeti da tamo sedi?
  4. Šta mu je Lakšmiben ponudila?
  5. Kkao se Lakšmiben odnosila prema njemu i njegovoj deci?
  6. Šta se deslio dok je Uda obnavljao kuću?
  7. Šta je Uda uradio sa nađenim blagom?
  8. Šta je Lakšmiben uradila u vezi blaga?
  9. Šta je naravoučenije?