Abraham Linkoln

Lekcije za Nivo-1 Indeks

Nivo -1 Lekcija -22

Abraham Linkoln

Bio jednom jedan običan farmer koji je imao sina.Vredno je učio i posato advokat.Bio je običan i skroman. Nije bio egoističan. Držao se puta istine.Jednog dana je postao Predsednik sjedinjenih Država.Taj čovek je Abraham Linkoln

Kako je sin siromašnog farmera postao Predsednik Sjedinjenih Država ?Posedovao je tri dobre osobine : ljkubaznost ,skromnost i istinoljubivost. Uvek je radio svoj posao i nikada nije čekao da to neko drugi učini umesto njega.

Jednog dana, na putu za Kongres , Predsednik Linkoln je ugledao bespomoćnu svinju zaglavljenu u blato.Sazalio se na životinju i zapitao se kako bi se on osećao da je on u takvom položaju.Odlučio je da pomogne svinji.Rekao je vozaču da se zaustavi kako bi mogao da izvuče svinju iz blata.

Vozač je stao i Predsednik Linkoln je izašao.Vozač tada reče Predsedniku :” Sačekajte , ja ću je izvući . Ne želima da uprljate odeću.”

Predsednik je odgovorio ” Baš me briga za odeću. Važniji je život svinje.”

Vozač reče, “Molim Vas sačekajte i dozvolite da ja pokušam. Ako ne uspem, zatražiću Vašu pomoć.”

Tako je vozač pokušavao ali nije uspeo da izvuče svinju iz blata.Onda je Predsednik pomogao vozaču da je izvuku.Dok je to činio, Predsednikovo odelo se veoma uprljalo. Vozač je predložio da se vrate nazad kako bi se Predsednik presvukao. Međutim , Predsednik mu reče da ne želi da zakasni na sastanak i zatražio je da nastave put ka zgradi Kongresa .

Kada je stigao na sastanak,svi su pitali šta mu se to desilo. Vozač je zatim sve objasnio. Ispričao im je kako je Predsednik spasio život bespomoćnoj svinji. Svi u Kongresu su hvalili Predsednika zbog njegove ljubaznosti.

Kada iskažete ljubaznost, prijateljstvo i ljubav prema drugim živim bićima, stičete mnogo sreće i zadovoljstva za uzvrat.Takođe zadobijate poštovanje od drugih.

Pitanja:

  1. Kakvo je dete bio Abraham Linkoln?
  2. Šta jepostao Abraham Linkoln ?
  3. Šta je uradio na putu za Kongres ?
  4. ZaštoAbraham Linkoln nije promenio odeću?
  5. Šta smo naučili iz ove priče?