Monah Metarja

Lekcije za Nivo-1 Indeks

Nivo -1 Lekcija -10 

Monah Metarja

Monah Metarja je bio učenik Gospoda Mahavire . Rodjen je u porodici nedodirljivih .Đainska religija neveruje u nikakve kastinske razlike i prihvata sve duše kao jednake. Dakle, bio je smatran monahom.

Jednog voma toploga dana, Monah Metarja je izašao da prosi hranu.Bio je bosonog. Bio je ćelav a na glavi nije nosio nikakvu kapu .Išao je redom,od kuće do kuće,bez obzira da li su bogati ili siromašni.

Tako je došao do zlatareve kuće. Zlatar je bio dobro poznat u gradu Rađgraha po svojoj umetničkoj izradi. Čak je i Kralj Šrenik poštovao njegovu veštinu. Kada je Metarja došao do kuće,zlatar je pravio ukrase od zlata za nakit u obliku ječmenih zrna . Kada je video monaha pred vratima osetio se veoma radosnim i sretnim.Ostavio je posao po starni,odao poštovanje monahu, i pozdravio ga što je došao njemu po hranu.

Dok je zlatar odlazio u kuhinju da doneo hranu,ptica je doletela sa drveta i progutala zlatna zrna, misleći da su zrna ječma.Zatim ponovo odlete na drvo.Monah je to video.

Zlatar se u medjuvremenu vratio i ponudio hranu koja je prihvatljiva za monaha.Nakon što je primio hranu,monah ode dalje.Kada se zlatar vratio poslu,primetio je da nedostaju zlatna zrna.Svuda ih je tražio ali nije mogao da ih nađe.Pomislio je kako ih možda negde sklonio,pa je još jednom proverio svuda ali nije mogao da ih nađe.Potom se zapitao da li je moguće da ih je monah uzeo.Pomislio je da je monah ipak podlego iskušenju skupih zrna zlata. Ili, možda to i nije bio pravi nomah već lopov prerušen u monaha.

Potrčao je za monahom i vratio ga nazad svojoj kući.Zatim ga je upitao da li on možda uzeo zrna zlata.Monah reče,”Ne, Ja ih nisam uzeo.”Onda ga zlatar upita,”Ko ih je onda uzeo?” Monah je pomislio da ako ispriča za pticu , zlatar će ubiti pticu a to nasilje se ne sme dogoditi.Tako je ostao da ćuti.Zlatar je onda pomislio da ,pošto monah ćuti,mora da je sakrio zlato.Razbesneo se i počeo da udara monaha.Monah je i dalje ćutao.Zlatar se jos više razbesneo i odlučio da monaha nauči pameti.

Naredio mu je da stoji na suncu čvrsto vezavši mokri kožni kaiš oko monahove glave.Kako se kaiš sušio , sve više je stezao monahovu glavu.Zlatar je mislio da će monah progovoriti kada ne bude više mogao da trpi bol.Međutim,nije mogao da shavti da je to zaista pravi monah koji je rad da umre kako bi spasao život ptici.Monah je trpeo žestok bol , ali se nije predomislio da ispriča zlataru šta se zaista desilo.Takođe ,nije se naljutio na zlatara.Ostao je miran razmišljajuči,” Ovo telo je prolazno,zašto bih o tome brinuo?”Zaista se osetio sretnim što je život ptice spašen.Pod utiskom potpune jednakosti svih bića,monah dosegnu sve-spoznanje,Kevalgjan.

Istovremeno,pritisak kožeje postao toliko jak da su mu ispale oči i on umre.Njegova duša se oslobodila kruga rađanja i umiranja zauvek.

Dok je zlatar čekao,drvoseča ispusti hrpu grana .Buka uplaši pticu i ona ispljunu zrna zlata.Zlatar nije mogao da veruje i pokaja se zbog svoje gluposti što je posumnjao u monaha.Zatim je otčao da oslobodi monaha ali je bilo kasno.

Pitanja:

1) Da li Đainizam veruje u kastinski sistem?

2) Gde je Monah Metarja išao po hranu?

3) Šta je Monah Metarja video dok je čekao na hranu?

4) Zašto se zlatar naljutio na Monaha Metarju?

5) Zašto Monah Metarja nije ništa rekao o ptici?

6) Kkao je Monah Metarja dosegao Kevalgjan?