Mahatma Gandi i Istina

Lekcije za Nivo-1 Indeks

Nivo -2 Lekcija -13

Mahatma Gandi i Istina

Čuli ste za ime Mahatma Gandi. U Indiji , on se smatra ocem Nacije , baš kao što je Dzordz Vašington otac Nacije u Americi .U znak poštovanja , zovemo ga Gandiđi.Ime njegovog oca je Karamćand Gandi a ime njegove majke je Putlibai . Rođen je u Porbandaru , država Guđarat .

 Majka mu je bila vrlo pobožna . Gandiđi je takođe bio vrlo pobožan . Jednom su neki ljudi davali pozorišnu predstavu u Porbandaru . U predstavi se radilo o drevnom Kralju Harišćandri koji je bio veoma istinoljubiv . Gandiđi je tu video koliko je Harišćandra patio zbog svoje istinoljubivosti . To je ostavilo trajan utisak na Gandiđija. Odlučio je da i on bude istinoljubiv . Ubrzo je istina postala način njegovg života . Odlučio je da uvek govori istini , čak ako bi ga to odvelo u neke probleme .

 Jednog dana mu je otac dao knjigu o Šravanu koji je bio krajnje posvećen svojim roditeljima . Gandiđi je brzo pročitao knjigu . Video je sliku na kojoj Šravan nosi roditelje na leđima , jer su oboje bili slepi a želeli su da obiđu sveta mesta hodočašća .Gandiđi je odlučio da i on vodi brigu o svojim roditeljima .

 Kada bi njegov otac odlazio u hram , vodio bi i Gandiđija . Kada bi Đainski monasi posetili njegovu kuću , pričali bi o religiji a Gandiji bi ih je pažljivo slušao . Vođe drugih religija su takođe posećivali njegovu kuću i pričali o svojim religijama . Gandiđi je tako primio uticaje različitih religija u svom životu .

 Gandiđi je takođe bio vegetarijanac. Kada je odlučio da ode u Evropu na stude prava , majka mu je rekla , ‘’Sine , nikada nemoj piti alkohol , jesti meso,ili se kockati’’ . Gandiđi je pristao i dao zavet u prisustvu monaha da nikada neće piti alkohol , jesti meso ili se kockati .

 Gandiđi je imao običaj da kaže, ” Ako je neko ljubazan i velikodušan prema vama ,budite i  vi takvi prema njemu; ali trebamo takvi biti i prema onima koji nisu ljubazni i velikodušni prema nama‘’. Mahatma Gandi je bio pun vrlina i takav će biti zapamćen .

Pitanja:

  1.  Ko je  Mahatma Gandi?
  2.  Koja drama je imala veliki uticaj na njega?
  3.  Šta je odlučio nakon gledanja te drame?
  4.  Kakvi gosti su dolazili u njegovu kuću?
  5.  Šta je obećao majci pred polazak u Evropu?