Vardhaman (Mahavira) i Čudoviste

Lekcije za Nivo-1 Indeks

Nivo -1 Lekcija -5 

Vardhaman (Mahavira) i Čudovište

JEDNO POPODNE,PRINC VARDHAMAN SE IGRAO ŽMURKE SA SVOJIM DRUGOVIMA.ONAJ KO BI BIO UHVAĆEN,MORAO JE DA NOSI ONOG DRUGOG NA LEĐIMA.MEĐUTIM,NEKO NOVO DETE SE POJAVILO U IGRI. NJEGA JE BILO LAKO HVATATI  I ONO JE STALNO NOSILO DRUGE NA LEĐIMA.SKORO DA JE SVAKO OD DECE BILO NOŠENO NA NJEGOVIM LEĐIMA.PRINC VARDHAMAN JE TAKOĐE UHVATIO TO NOVO DETE.VARDHAMAN JE TAKOĐE JAHAO NA NJEGOVIM LEĐIMA.

(PAR MINUTA KASNIJE)

DOK MU JE VARDHAMAN BIO NA LEĐIMA,DETE JE POČELO DA RASTE SVE VEĆE I VIŠLJE.NAPOČETKU,VARDHAMANOVI DRUGARI SU TO POSMATRALI SA RADOZNALOŠĆU.KASNIJE,KADA SE DETETOVO LICE IZOBLIČILO,ONI SE UPLAŠIŠE I POBEGOŠE U PANICI.NEKA DECA SU SE POPELA NA DRVO DOK SU DRUGA OTRČALA DA TO KAŽU RODITELJIMA.ZA TO VREME,VARDHAMAN JE OSTAO HRABAR I SMIREN.ČUDOVIŠTE JE NASTAVILO DA RASTE VELIKOM BRZINOM PA GA JE VARDHAMAN UDARIO ŠAKOM PO GLAVI.ČUDOVIŠTE JE ONDA POKUŠALO DA ZBACI VARDHAMANA SA SVOJIH LEĐA KAO BI IZBEGLO BOL , ALI NIJE U TOME USPELO.

NA KRAJU JE ČUDOVIŠTE ODUSTALO I ZATRŽILO OPROŠTAJ. VARDHAMAN MU OPROSTI.ONO GA TADA NAZVA ”MAHAVIRA”,ŠTO ZNAČI SNAŽNI.OD TADA,PRINCA VARDHAMANA SU ZVALI MAHAVIRA.

Pitanja:

1) Koju su igru igrala deca?

2) Da li im se neko pridružio?

3) Šta je novo dete uradilo kada ga je Vardhaman uzjahao?

4) Šta je Vardhaman uradio čudovištu?

5) Zašto je Vardhaman nazvan Mahavira?