Ko je u Pravu?

Lekcije za Nivo-2 Indeks

Nivo -2 Lekcija -23

Ko je u Pravu?

Koliko puta smo bili u situaciji da se svađamo međusobno I povređujemo jedni druge .Da li ste ikada pomislili da neko drugi može biti u pravu? Ako pokušamo da shvatimo šta nam drugi govore , mnogi od naših problema bi bili rešeni.

Anil zatraži od svoje sestre Rite, da mu donese sok tokom večere.Rita mu donese u šali samo pola čaše.Anil se razljuti I baci čašu govoreći da je čaša poluprazna. Reč prazna razljuti Ritu I ona mu uzvrati , ‘Ne čaša je polu puna’.Ubrzo započe svađa. Anil I Rita ispričaše roditeljima oko čega se svađaju . Majka im reče , ‘’Oboje ste u pravu . Anil vidi prazan aspect a Rita puni aspect ‘. Oboje su bili zadovoljni što su bili u pravu.

Ako prihvatimo činjenicu da neko drugi može biti u pravu , izbećićemo mnoge svađe . Gospod Mahavira je rekao da svaka stvar može biti viđena iz više uglova I da u svakom uglu ima istine . Mahavirino viđenje se naziva Anekantavada ili raznolikost tački gledišta . Kada prihvatimo ovaj način razmišljanja , postajemo tolerantniji na drugačije viđenje a naš život postaje sretniji . To omogućuje ljudima sa različitim ideologijama da žive zajedno poštujući jedni druge .

Tako da kada sledeći put tvoj drug kaže nešto sa čim se ti neslažeš , umesto da odgovoriš,’’Nemaš pojma’ , daj mu šansu da kaže svoje viđenje stvari . Iznenadićeš se I pomislićeš , ‘’I on je u pravu takođe!’’.

Pitanja:

  1. Zašto su se Anil i Rita svađali?
  2. Šta im je rekla majka?
  3. Šta znači Anekantavada?
  4. Kako nam Anekantavada pomaže?