Mahatma Gandi i Istina

Lekcije za Nivo-1 Indeks

Nivo -2 Lekcija -13

Mahatma Gandi i Istina

─Мuli ste za ime Mahatma Gandi. U Indiji , on se smatra ocem Nacije , ba┼б kao ┼бto je Dzordz Va┼бington otac Nacije u Americi .U znak po┼бtovanja , zovemo ga Gandi─Сi.Ime njegovog oca je Karam─Зand Gandi a ime njegove majke je Putlibai . Ro─Сen je u Porbandaru , dr┼╛ava Gu─Сarat .

┬аMajka mu je bila vrlo pobo┼╛na . Gandi─Сi je tako─Сe bio vrlo pobo┼╛an . Jednom su neki ljudi davali pozori┼бnu predstavu u Porbandaru . U predstavi se radilo o drevnom Kralju Hari┼б─Зandri koji je bio veoma istinoljubiv . Gandi─Сi je tu video koliko je Hari┼б─Зandra patio zbog svoje istinoljubivosti . To je ostavilo trajan utisak na Gandi─Сija. Odlu─Нio je da i on bude istinoljubiv . Ubrzo je istina postala na─Нin njegovg ┼╛ivota . Odlu─Нio je da uvek govori istini , ─Нak ako bi ga to odvelo u neke probleme .

┬аJednog dana mu je otac dao knjigu o ┼аravanu koji je bio krajnje posve─Зen svojim roditeljima . Gandi─Сi je brzo pro─Нitao knjigu . Video je sliku na kojoj ┼аravan nosi roditelje na le─Сima , jer su oboje bili slepi a ┼╛eleli su da obi─Сu sveta mesta hodo─Нa┼б─Зa .Gandi─Сi je odlu─Нio da i on vodi brigu o svojim roditeljima .

┬аKada bi njegov otac odlazio u hram , vodio bi i Gandi─Сija . Kada bi ─Рainski monasi posetili njegovu ku─Зu , pri─Нali bi o religiji a Gandiji bi ih je pa┼╛ljivo slu┼бao . Vo─Сe drugih religija su tako─Сe pose─Зivali njegovu ku─Зu i pri─Нali o svojim religijama . Gandi─Сi je tako primio uticaje razli─Нitih religija u svom ┼╛ivotu .

┬аGandi─Сi je tako─Сe bio vegetarijanac. Kada je odlu─Нio da ode u Evropu na stude prava , majka mu je rekla , тАШтАЩSine , nikada nemoj piti alkohol , jesti meso,ili se kockatiтАЩтАЩ . Gandi─Сi je pristao i dao zavet u prisustvu monaha da nikada ne─Зe piti alkohol , jesti meso ili se kockati .

┬аGandi─Сi je imao obi─Нaj da ka┼╛e, ” Ako je neko ljubazan i velikodu┼бan prema vama ,budite i ┬аvi takvi prema njemu; ali trebamo takvi biti i prema onima koji nisu ljubazni i velikodu┼бni prema namaтАШтАЩ. Mahatma Gandi je bio pun vrlina i takav ─Зe biti zapam─Зen .

Pitanja:

  1. ┬аKo je┬а Mahatma Gandi?
  2. ┬аKoja drama je imala veliki uticaj na njega?
  3. ┬а┼аta je odlu─Нio nakon gledanja te drame?
  4. ┬аKakvi gosti su dolazili u njegovu ku─Зu?
  5. ┬а┼аta je obe─Зao majci pred polazak u Evropu?